Kawa nie cieszy się dobrą reputacją – ma właściwości uzależniające, może niekorzystnie wpływać na zdrowie, a w dodatku jej ciemny kolor łat...

„Kawa dobra na pamięć?” -czyli o korzyściach z picia kawy.

0 Comments
Kawa nie cieszy się dobrą reputacją – ma właściwości uzależniające, może niekorzystnie wpływać na zdrowie, a w dodatku jej ciemny kolor łatwo przebarwia szkliwo zębów. Często zapominamy o tym, że kawa to nie tylko kofeina, ale również inne substancje, w tym cenne antyoksydanty, które pozytywnie działają na zdrowie. Jakie są zalety kawy? Oto 11 zalet z spożywania kawy.




1.Jest źródłem ważnych antyoksydantów
Nie musisz szukać usprawiedliwienia dla kolejnego cappuccino – nawet naukowcy potwierdzają zalety picia kawy. W nieprzetworzonych ziarnach kawy znajduje się aż 1 000 różnych przeciwutleniaczy! Zawartość tak dużej liczby prozdrowotnych substancji stawia kawę nawet przed zieloną herbatą oraz surowym kakao, które słyną z bogactwa antyoksydantów.
Dlaczego potrzebujemy przeciwutleniaczy z żywności? Te niezwykłe substancje niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia, niwelują stany zapalne, które mogą prowadzić do wielu groźnych chorób (w tym różnych odmian nowotworów) oraz chronią komórki przed uszkodzeniami. Są niezbędne w codziennej diecie, dlatego warto szukać produktów, które je zawierają – jednym z nich jest właśnie kawa.

2.Wydłuża życie.
Naukowcy nie wiedzą, jaki składnik kawy odpowiada za długowieczność, ale wyniki badań pokazały, że u osób pijących kawę ryzyko wcześniejszej śmierci jest niższe średnio o 10%. Prawdopodobnie wynika to z tego, że antyoksydanty znajdujące się w kawie chronią przed chorobami i niszczą szkodliwe substancje. Dzięki nim możemy cieszyć się dłuższym i zdrowszym życiem.

3.Redukuje stres.
Już sam zapach kawy ma działanie terapeutyczne. Kto z nas nie lubi się budzić, czując aromat świeżo mielonych ziaren kawy? Ten zapach nie tylko sprawia, że poranki są dużo bardziej przyjemne, ale również redukuje stres. Jeśli wstałeś lewą nogą i czeka cię ciężki dzień, zaparz sobie kubek ulubionej kawy. Pobudzenie i lepszy nastrój gwarantowane!

4. „Kawa dobra na pamięć?”
Duży program badający zależność pomiędzy spożyciem kofeiny i spadkiem funkcji poznawczych u osób starszych prowadziła Karen Ritchie z Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale. Okazało się, że kobiety, które piją średnio jedną filiżankę kawy (lub mniej) dziennie, częściej doznają pogorszenia pamięci niż te, które spożywają ją trzykrotnie (i więcej) w ciągu dnia. Ponadto korzyści z picia kawy zdają się wzrastać wraz z wiekiem. Zaniki pamięci, są 30 proc. rzadsze u kobiet, które przekroczyły 65 lat, niż u ich niepijących rówieśniczek. U kobiet które przekroczyły 80 lat różnica jest jeszcze większa i wynosi 70 proc.

5. Jest źródłem ważnych substancji odżywczych.
Ziarna kawy to skarbnica prozdrowotnych substancji, dlatego warto po nie sięgać ze względu na smak, właściwości pobudzające oraz zawartość cennych witamin i minerałów. Kubek kawy dostarcza ci witamin B2, B3 i B5 oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas i magnez.

6. Miejsza ryzyko cukrzycy typu 2
Szacuje się, że na świecie ponad 300 milionów ludzi cierpi na cukrzycę. W 2009 roku przeprowadzono badania, które wykazały, że każda filiżanka kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o ok. 7%. Inne badania również potwierdziły, że kawa może pomóc w zapobieganiu cukrzycy. U kawoszy, którzy każdego dnia wypijają co najmniej 4 porcje kawy, ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 jest nawet o 50% mniejsze niż u tych, którzy unikają kawy.

7.Chroni przed chorobą Parkinsona
Choroba Parkinsona to schorzenie układu nerwowego, na które często narażeni są seniorzy. Wciąż nie ma lekarstwa na tę chorobę, dlatego tak ważne są działania prewencyjne. Naukowcy odkryli, że jednym ze sposobów na zapobieganie jest... picie kawy. Badania wykazały, że osoby, które regularnie piją ten napój, są mniej zagrożone chorobą Parkinsona (nawet o 60%). Sekretem jest jednak kofeina, ponieważ u osób pijących kawę bezkofeinową niezauważono takich rezultatów.

8.Pozytywnie wpływa na stan wątroby
Brzmi nieprawdopodobnie, ale to prawda – twoja wątroba może skorzystać z właściwości kawy. Ten smaczny i aromatyczny napój nie tylko chroni przed nowotworami tego narządu, ale również zmniejsza ryzyko wystąpienia marskości, zapalenia oraz stłuszczenia wątroby. Naukowcy odkryli związek pomiędzy piciem kawy a zdrowiem wątroby. Im więcej kawy w naszym menu, tym mniejsza produkcja enzymów, które wywołują stany zapalne i uszkodzenia w tym organie. Wypijając 4 filiżanki małej czarnej dziennie, możemy obniżyć ryzyko marskości nawet o 80%.

9.Zmniejsza ryzyko depresji
Sądzisz, że wpływ kawy na organizm ogranicza się do pobudzenia? Jesteś w błędzie, ponieważ kawa działa na wiele aspektów związanych z naszym zdrowiem zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Badania wykazały, że po wypiciu kawypoziom serotoniny i dopaminy – substancji odpowiedzialnych za dobry nastrój – wzrasta. W praktyce oznacza to lepsze samopoczucie, a nawet więcej. Osoby, które lubią espresso, są mniej zagrożone depresją. Naukowcy potwierdzają znany wszystkim miłośnikom kawy fakt, że kubek latte po prostu uszczęśliwia

10.Poprawia krążenie krwi
Japońscy badacze udowodnili, że picie kawy zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych nawet o 30%. Jaki ma to wpływ na twoje zdrowie? Dzięki dobremu krążeniu komórki są odpowiednio dotlenione, a to z kolei przekłada się na lepszą wydolność oraz kondycję fizyczną.

11.Pomaga spalać tłuszcz
Czy wiesz, że większość suplementów diety na odchudzanie zawiera kofeinę? To dlatego, że jest to jedna z niewielu naturalnie występujących substancji o udowodnionym działaniu odchudzającym. Naukowcy przeprowadzili wiele badań nad kawą, z których wynika, że jej regularne spożycie może zwiększać tempoprzemiany materii nawet o 20% oraz przyspieszać spalanie tłuszczu.

Aby wykorzystać te właściwości kawy, musisz jednak przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim, nie dodawaj do napoju cukru, śmietanki i słodkich syropów – to bomby kaloryczne, które na pewno nie pomogą ci w uzyskaniu szczupłej sylwetki. Pamiętaj o tym, by wybierać kawę dobrej jakości. Najlepiej kupować kawę w ziarnach i samodzielnie mielić ją przed zaparzeniem.





Teraz zastanówmy się jaką kawę wybrać i na co należy zwrócić uwagę przy jej     zakupie?

Kupując kawę w sklepie należy przede wszystkim sprawdzić, co tak naprawdę znajduje się w środku opakowania? Dotyczy to w szczególności kawy mielonej lub rozpuszczalnej – dlatego czytajmy  etykiety!

Najlepszym gatunkiem kawy jest Arabica, o lekko kwaskowatym, delikatnym posmaku. Najszlachetniejsze jej odmiany to m.in.: Arabica Kostaryka Tarazzu, Arabica Excelso Kolumbia i Arabica Etiopia Djimmah.
W sklepach zazwyczaj jest dostępna kawa gorszej jakości – Robusta (o ostrzejszym, bardziej gorzkim smaku). Rośnie i owocuje ona znacznie szybciej niż Arabica i jest od niej dużo tańsza.


  • Kawę najlepiej kupować w małych palarniach lub specjalistycznych sklepach z kawą – można wówczas zapytać o datę palenia ziaren, a także posmakować ziarna. Ziarno świeżo palone i dobrze przechowywane, będzie mieć mocny smak i będzie chrupiące podczas rozgryzania. Ziarno długo leżące w sklepie będzie gumowe i gorzkie – takiej kawy nie kupuj.
  • Jeśli pijemy kawę mieloną, najlepiej kupić całe ziarna (a nie kawę mieloną) i mielić je w domu tuż przed parzeniem (będzie bardziej aromatyczna).
  • W przypadku kawy rozpuszczalnej, najlepsza jest ta która jest w tzw. kryształkach (np. Nescafe Gold, Jacobs Gronald Gold), a najgorsza – ta w postaci drobnego jak mąka proszku. Tą w kryształkach otrzymuje się poprzez suszenie w wyniku wymrażania, natomiast tę w proszku – poprzez suszenie rozpryskowe.
  • Nie dajmy się nabrać na hasła typu „kawa odchudzająca” – jest to chwyt reklamowy, ponieważ w pewnym stopniu każda kawa działa odchudzająco, poprzez pobudzanie układu trawiennego.
  • Nie kupujmy kawy typu „2 w 1” czy „3 w 1” – jest ona bardzo kaloryczna i zawiera mnóstwo chemicznych dodatków.
  • Po zakupie kawy (jeżeli znajduje się ona w papierowym opakowaniu), koniecznie należy przesypać ją do szczelnego pojemnika, słoika.
  • Do przyrządzenia „małej czarnej” stosujmy wodę o temperaturze 85-90 stopni C – nie stosujmy wrzątku, bo wówczas z kawy (szczególnie tej drobno zmielonej) wypłukiwane są szkodliwe dla zdrowia substancje.




Źródła: 

http://www.thestylishtube.com/
http://weheartit.com/

https://portal.abczdrowie.pl
http://www.poradnia.pl/





You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.