Przedstawiamy 10 korzyści z jedzenia gorzkiej czekolady: 1.  Mniej stresu Zawiera magnez, który wprowadzi cię w lepszy nastrój. Nato...

10 powodów, by pokochać gorzką czekoladę

0 Comments
Przedstawiamy 10 korzyści z jedzenia gorzkiej czekolady:




1.  Mniej stresu
Zawiera magnez, który wprowadzi cię w lepszy nastrój. Natomiast związki w gorzkiej czekoladzie obniżają poziom kortyzolu (hormonu stresu).
2. Zastrzyk energii
Polifenole zwiększają poziom energii i szybkość rewitalizację organizmu.
3. Zdrowe serce
Może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Ponadto poprawia krążenie krwi oraz zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi.
4. Poprawa koncentracji
Czekolada zwiększa przepływ krwi do mózgu do 3 godzin po jej konsumpcji oraz oprawia pamięć krótkotrwałą i czujność.
5. Lepszy nastrój
Wprowadza w stan relaksu, dzięki czemu czujesz się spokojniejszy. Wspomaga uwalnianie neuroprzekaźników, które uwalniają hormony odpowiedzialne za dobre samopoczucie.
6. Odmładza
Czekolada pomaga zwalczać uszkodzenia komórek spowodowane przez toksyny i wolne rodniki (które są odpowiedzialne za starzenie).
7. Lepsza praca mózgu
Czekolada zwiększa przepływ krwi w mózgu i sercu. Ponadto poprawia funkcje poznawcze (myślenia) przy jednoczesnym zapobieganiu zaburzeń procesów poznawczych.
8. Zawiera wiele witamin
Zawiera: potas, miedź, magnez, żelazo, dzięki czemu poprawia stan zdrowia oraz wspiera ochronę przed chorobami np. anemią i cukrzycą typu 2.
9. Łagodzenie bólu
Czekolada pobudza organizm do produkcji związków uśmierzających ból, które mają również działanie uspokajające.
10. Obniża ciśnienie krwi
Flawonoidy pomagają odciążyć tętnice, co optymalizuje ciśnienie krwi.

Źródło:
http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,18534297,10-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-czekolade.html?disableRedirects=true


You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.