BROKUŁY  30 kcl/ 100g  chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regu...

ZIELONY OBIAD - WYBRANE WARZYWA

0 Comments



BROKUŁY

 30 kcl/ 100g 
chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi.Brokuły są niskokaloryczne . Poza tym posiadają błonnik, który wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości, a co za tym idzie - zapobiega podjadaniu.


KALAFIOR

27 kcl/ 100g
Jest niskokaloryczny, pęłen witamin i minerałów. Łatwo jednak zespuć ich smak i pozbawić 
wartości odżywczych nieodpowiednim gotowaniem.Wszystko co cenne w kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy. Różyczki gotować ok. 4 minut we wrzątku z dodatkiem odrobiny soli i cukru.


BRUKSELKA 

 40 kcl/ 100g
Brukselka, która powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej, ma m.in. właściwości antynowotworowe, a także może wzmagać płodność. Brukselka to źródło wielu witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu – ludzki organizm zamienia go w witaminę A.

MARCHEWKA


Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta - karoten przetwarza sie w niezbędny dla człowieka retinol, witaminy A nie można przedawkować. Beta - karoten przetwarzany w prowitaminę A jest magazynowany w skórze. Efektem tej nadwyżki jest zabrązowiona skóra (odcień przypominający opaleniznę).

GROSZEK

W 145 gramach zielonego groszku znajduje się 117 kalorii. Możemy w nim znaleźć witaminy A, C,E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarczy nam minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas.Jako świetne źródło antyoksydacyjnych witamin A, C i E zielony groszek neutralizuje wolne rodniki w organizmie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko uszkodzenia żył. Co za tym idzie redukuje poziom odkładającego się w żyłach cholesterolu.jego regularne spożywanie redukuje zmęczenie i znużenie, wspomaga prawidłowe formowanie się komórek oraz niweluje ryzyko wystąpienia anemii

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jedz-kalafiory-i-brokuly-bedziesz-zdrowsza_39625.html 
http://www.ofeminin.pl/zdrowy-styl-zycia/marchew-wartosci-odzywcze-marchewki-s608844.html
http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art215,brukselka-jakie-ma-wlasciwosci.html


You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.